شما می‌توانید از ردیابی گوشی‌هوشمند خود توسط گوگل جلوگیری کنید، اما نحوه‌ی انجام آن را دوست نخواهید داشت

شما می‌توانید از ردیابی گوشی‌هوشمند خود توسط گوگل جلوگیری کنید، اما نحوه‌ی انجام آن را دوست نخواهید داشت

اگر فکر می‌کنید دستگاه اندرویدی شما حریم خصوصی شما را رعایت می‌کند، باید بگویم خبرهای بدی در انتظار شماست. تحقیقات جدید نشان می‌دهد که گوگل از لحظه‌ای که وارد حساب کاربری خود می‌شوید، شما را ردیابی می‌کند—قبل از اینکه حتی اولین اپلیکیشن را باز کنید.

گوگل می‌تواند شما را قبل از اینکه حتی اپلیکیشنی را باز کنید، ردیابی کند

همه ما می‌دانیم که تحت ردیابی قرار داریم و داده‌های ما یکی از ارزشمندترین چیزهایی است که شرکت‌ها می‌توانند جمع‌آوری کنند. در حالی که بسیاری از شرکت‌ها ویژگی‌های حریم خصوصی بیشتری را تبلیغ می‌کنند—و گوگل همواره در مورد خصوصی بودن اندروید صحبت می‌کند—همیشه اسراری در گوشه و کنار وجود دارد.

این بار، راز مورد بحث بسیار بزرگ است. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۲۵ توسط پروفسور داگ لیت از دانشگاه ترینیتی دوبلین، دستگاه‌های اندرویدی تقریباً بلافاصله پس از ورود به سیستم، بدون هیچ‌گونه اطلاع‌رسانی یا رضایت از طرف شما، صاحب دستگاه، داده‌ها را با گوگل به اشتراک می‌گذارند.

این یک مشکل بزرگ است. چرا که مهم نیست شما هرگز جی‌میل یا گوگل مپس را باز نکنید، چون اپلیکیشن‌های پیش‌فرض مانند خدمات گوگل پلی و فروشگاه پلی از لحظه‌ای که وارد سیستم می‌شوید، اطلاعات را به غول فناوری ارسال می‌کنند.

یکی از عواملی که لیت کشف کرد، کوکی DSID است. این ردیاب به محض ورود شما به حساب گوگل، روی دستگاه شما قرار می‌گیرد—چیزی که شما مجبورید برای راه‌اندازی گوشی اندرویدی خود انجام دهید.

پس از قرار گرفتن روی دستگاه، کوکی DSID به آرامی فعالیت‌های شما در اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌ها را به هویت دیجیتال شما مرتبط می‌کند و به گوگل انواع داده‌ها درباره شما و عادات مرورگر شما می‌دهد. اما گوگل به همین جا بسنده نمی‌کند.

همچنین شناسه Android ID گوگل وجود دارد، که یک شناسه دستگاه منحصر به فرد است که حتی اگر شما بعداً از حساب خود خارج شوید، همچنان با گوگل در ارتباط است. و این تنها به مسائل تشخیصی مربوط نیست. این شناسه‌ها برای تغذیه تبلیغات شخصی‌سازی‌شده و ساخت پروفایل‌ها طراحی شده‌اند، تمام این‌ها قبل از اینکه شما حتی روی اولین آیکن اپلیکیشن ضربه بزنید.

و هیچ راهی برای انصراف وجود ندارد

اما نکته مهم‌تر—علاوه بر اینکه گوگل هیچ‌گاه شما را از این موارد مطلع نمی‌کند—این است که هیچ راه واقعی برای انصراف از این ویژگی‌های ردیابی وجود ندارد.

گوگل در زمان راه‌اندازی دستگاه از شما رضایت نمی‌گیرد و هیچ اطلاع‌رسانی قبلی نیز نمی‌دهد. کوکی DSID به‌طور خودکار هر دو هفته یک‌بار به‌روزرسانی می‌شود و شناسه Android ID در داده‌های سیستم عمیقاً جاسازی شده است و مگر اینکه دستگاه خود را به‌طور کامل پاک کنید، باقی خواهد ماند.

ویژگی‌های جدیدتر اندروید مانند SafetyCore که تصاویر ورودی را برای محتوای صریح اسکن می‌کند و در یک به‌روزرسانی در سال ۲۰۲۴ به‌طور بی‌صدا اضافه شد، قابل حذف یا غیرفعال‌سازی هستند. با این حال، باید به‌طور دوره‌ای بررسی کنید که مطمئن شوید در طی یک به‌روزرسانی اندروید دوباره نصب نشده است.

اما در مورد کوکی DSID، هیچ راهی برای غیرفعال‌سازی آن پس از ورود به حساب گوگل شما وجود ندارد. گوگل در یک سند پشتیبانی توضیح می‌دهد که این کوکی به شما کمک می‌کند تا مطمئن شوید تنظیمات تبلیغات شخصی‌شده حتی در خدمات و وب‌سایت‌های غیرگوگلی نیز رعایت می‌شود.

با این حال، این موضوع واقعیت را که غول فناوری در واقع داده‌های شما را بدون اطلاع‌رسانی هیچ‌گونه طریقی جمع‌آوری می‌کند، رد نمی‌کند.

این تنها راه برای جلوگیری از ردیابی گوگل است

اگر امیدوار بودید که حذف این ویژگی‌های ردیابی به آسانی حذف یک اپلیکیشن از گوشی اندرویدی شما باشد، خبر بدتری برایتان دارم.

اگر واقعاً می‌خواهید از ردیابی گوگل جلوگیری کنید، تنها یک روش قطعی وجود دارد: بازنشانی کارخانه‌ای دستگاه خود را انجام دهید و هیچ‌گاه وارد حساب گوگل نشوید.

البته این کار به راحتی گفته می‌شود، به ویژه از آنجا که گوگل شما را مجبور می‌کند تا برای تکمیل تنظیمات دستگاه اندرویدی‌تان وارد حساب گوگل شوید. همچنین، اگر به سیستم‌عامل اندروید بدون گوگل مانند GrapheneOS روی بیاورید، باید دسترسی به خدمات گوگل مانند فروشگاه پلی را فدای حریم خصوصی بیشتر کنید.

برای بسیاری از افراد، این احتمالاً هیچ‌گاه یک گزینه نیست. نصب سیستم‌عامل‌های دیگر می‌تواند دشوار باشد و به کمی دانش فنی نیاز دارد، بنابراین همه نمی‌توانند با این راه‌حل راحت باشند.

تنها گزینه دیگری که برای مقابله با این حمله به حریم خصوصی خود دارید، کاهش آسیب‌هایی است که گوگل وارد می‌کند، حتی اگر فقط به طور جزئی باشد. من همیشه پیشنهاد می‌کنم به مسیر Settings > Google Services > All Services > Ads بروید و از گزینه‌های تبلیغات شخصی‌سازی‌شده که در آنجا وجود دارد، انصراف دهید.

شما همچنین می‌توانید از اپلیکیشن‌های بسته مانند گوگل کروم به اپلیکیشن‌های متن‌باز یا متمرکز بر حریم خصوصی مانند DuckDuckGo منتقل شوید. با این حال، اگر به DuckDuckGo تغییر دهید، برخی از ویژگی‌های کروم را از دست خواهید داد، پس باید این نکته را در نظر داشته باشید.

همچنین مهم است که به طور مداوم دسترسی‌های اپلیکیشن‌ها را در دستگاه اندرویدی خود بررسی کنید تا مطمئن شوید که هیچ اپ جدیدی بدون اجازه شما به داده‌های شما دسترسی پیدا نمی‌کند.

متأسفانه، هیچ‌کدام از این مراحل نمی‌توانند ردیابی سیستم‌سطحی که گوگل در سیستم‌عامل اندروید ساخته است را متوقف کنند. اگر واقعاً می‌خواهید از ردیابی گوگل آزاد باشید، باید کاملاً از اکوسیستم این شرکت خارج شوید.

زهرا رشیدی
من زهرا رشیدی هستم، فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی برق و الکترونیک و علاقه‌مند به دنیای فناوری، به‌ویژه گوشی‌های هوشمند. با بهره‌گیری از دانش فنی خود، به پوشش اخبار موبایل و بررسی فناوری‌های جدید در این حوزه می‌پردازم.