شاید شما هم هنگام دانلود یک تصویر از وبسایت، انتظار داشتید یک تصویر JPEG یا PNG معمولی دریافت کنید، اما در عوض یک فایل WebP دریافت کردید. این تصاویر WebP همیشه در ابزارها و سرویسهایی که از فرمتهای تصویری دیگر پشتیبانی میکنند، به درستی عمل نمیکنند، که باعث شده WebP شهرت بدی پیدا کند. اما این تقصیر WebP نیست.
WebP به عنوان نسخهای بهبود یافته از JPEG، PNG و GIF ساخته شده است، با انعطافپذیری بیشتر و اندازه فایلهای کوچکتر نسبت به فرمتهای قدیمیتر. پذیرش گسترده آن زمان زیادی طول کشید، اما اکنون به طور کامل توسط تمام مرورگرهای وب و بسیاری از نمایشدهندهها و ویرایشگرهای تصاویر پشتیبانی میشود. اگر هنوز با WebP مشکل دارید، تقصیر فرمت تصویر نیست—تقصیر نرمافزار است.
چرا WebP خوب است
پس چرا اصلاً باید WebP را استفاده کنیم؟ چرا نمیتوانیم به استفاده از فرمتهای قدیمیتر مثل JPEG، PNG، GIF و دیگر فرمتهای تصویری که دهههاست وجود دارند، ادامه دهیم؟ این فرمتها از بین نمیروند، اما WebP مزایای مهمی دارد که باعث شده است به طور فزایندهای محبوب شود، به ویژه در وبسایتها.
WebP توسط گوگل به عنوان یک فرمت تصویر طراحی شده است که از فشردهسازی بدون افت کیفیت (lossless) و با افت کیفیت (lossy) پشتیبانی میکند. فشردهسازی با افت کیفیت میتواند اندازه فایل را به طور چشمگیری کاهش دهد، مشابه تصاویر JPEG، در حالی که فشردهسازی بدون افت کیفیت، کیفیت تصویر را حفظ میکند، مشابه PNG. با این حال، WebP فشردهسازی بسیار بهتری نسبت به PNG و JPEG دارد. گوگل میگوید تصاویر WebP با فشردهسازی با افت کیفیت، ۲۵-۳۵٪ کوچکتر از فایلهای JPEG مشابه هستند و تصاویر WebP بدون افت کیفیت، ۲۶٪ کوچکتر از یک PNG معمولی هستند. همچنین، شفافیت و انیمیشن در هر دو حالت فشردهسازی با افت کیفیت و بدون افت کیفیت پشتیبانی میشود.
به عبارت دیگر، WebP بهترین قابلیتهای فرمتهای JPEG، GIF و PNG را دارد، اما با الگوریتمهای فشردهسازی بهتر (بر اساس کدک ویدئویی VP8) که اندازه فایلها را کاهش میدهند. این اصلیترین دلیل محبوبیت تصاویر WebP در وبسایتها و پلتفرمهای رسانههای اجتماعی است. اندازه فایلهای کوچکتر به معنای زمان بارگذاری سریعتر برای شما و هزینههای پایینتر پهنای باند برای وبسایت است.
تفاوت با GIFها
بزرگترین تفاوت ممکن است با GIFها باشد، جایی که اندازه فایلها معمولاً بسیار بزرگتر از یک فایل ویدئویی مشابه است، زیرا فرمت GIF در سال ۱۹۸۷ اختراع شد و پیش از فشردهسازی ویدئویی مدرن بوده است. برای مثال، یک ویدیوی کوتاه در یک پست وبلاگ گوگل که تنها چند ثانیه طول میکشد، یک فایل GIF به اندازه ۱۲.۷ مگابایت است. وقتی من آن را به یک فایل WebP با افت کیفیت ۵۰٪ تبدیل کردم، فایل WebP تنها ۳.۵ مگابایت شد.
لازم به ذکر است که WebP اکنون توسط فرمت AVIF جایگزین شده است، که فشردهسازی فایل بهتری دارد و بر اساس کدک ویدئویی جدید AV1 ساخته شده است. مشابه روزهای اولیه WebP، پشتیبانی از AVIF هنوز به طور گسترده در دسترس نیست. همچنین JPEG XL به عنوان یک فرمت رقیب دیگر وجود دارد، اما هنوز در بیشتر مرورگرهای وب فعال نیست و همچنان یک افزودنی جدید در پلتفرمهایی مانند ویندوز، iOS و macOS است.
مشکل شما با اپلیکیشنها
اگرچه WebP یک فرمت تصویر فوقالعاده است، با استفادههای بیشتر و اندازه فایلهای کوچکتر نسبت به JPEG، PNG یا GIF، اما شهرت خوبی ندارد. این بیشتر به این دلیل است که پذیرش گسترده فرمت WebP در مرورگرهای وب خیلی زودتر از سایر اپلیکیشنها شروع شد. احتمالاً شما تصویری را دانلود کردهاید که در مرورگر وب شما خوب به نظر میرسید، اما بعد متوجه شدید که فایل WebP است و نمیتوانید آن را در نمایشدهنده یا ویرایشگر تصویر دلخواه خود باز کنید.
گوگل کروم اولین بار در سال ۲۰۱۲ با نسخه ۱۷ کروم پشتیبانی اولیه از WebP را اضافه کرد. مدت زمان بیشتری طول کشید تا دیگر مرورگرها به این پشتیبانی بپیوندند، مانند انتشار Firefox 65 در سال ۲۰۱۹ و Safari 14 (در iOS 14 و macOS Big Sur) در سال ۲۰۲۰. Microsoft Edge و Opera نیز پس از تغییر به کرومیوم پشتیبانی از WebP را اضافه کردند. بسیاری از اپلیکیشنها و سیستمعاملهای دیگر نیز دیرتر از سایرین از این فرمت پشتیبانی کردند و بسیاری از آنها به روزرسانی کمتری دریافت میکنند نسبت به مرورگرهای وب.
خوشبختانه، وضعیت در سال ۲۰۲۵ و بعد از آن بسیار بهتر شده است. اکنون دستگاههای مک، آیفون، آیپد، اندروید و ویندوز از مشاهده و ویرایش تصاویر WebP در فایل منیجرها و اپلیکیشنهای اصلی خود پشتیبانی میکنند، البته کاربران ویندوز ممکن است ابتدا نیاز به نصب افزونه رایگان WebP Image Extension از مایکروسافت داشته باشند. فایلهای WebP در نسخههای جدید Adobe Photoshop، Krita، GIMP و همه مرورگرهای اصلی وب به خوبی کار میکنند. بسیاری از سرویسهای چت و پیامرسان نیز از تصاویر WebP پشتیبانی میکنند، مانند Slack و Discord، اگرچه واتساپ فقط از WebP برای استیکرها استفاده میکند.
هنوز هم برنامهها و سرویسهایی هستند که از WebP پشتیبانی نمیکنند، اما حالا این مشکل آنهاست، نه مشکل WebP. تنها مشکلات واقعی من با WebP در حال حاضر، وبسایتهایی هستند که اجازه بارگذاری این فرمت را نمیدهند. اگر بخواهم تصویری را برای ارسال در جای دیگری دانلود کنم، ممکن است هنوز مجبور شوم آن را به فرمت دیگری تبدیل کنم. با این حال، WebP بیش از یک دهه است که وجود دارد، بنابراین واقعاً بهانهای برای ناسازگاری نرمافزارهای مدرن با آن وجود ندارد.
چگونه با فرمت WebP کار کنیم
ویرایشگرها و نمایشگرهای تصویر زیادی وجود دارند که میتوانند فایلهای WebP را باز کنند (و در اغلب موارد ذخیره نیز بکنند). فتوشاپ نسخه ۲۳.۲ و بالاتر بهصورت پیشفرض از WebP پشتیبانی میکند، و نسخههای قدیمیتر فقط به افزونه WebPShop نیاز دارند. چندین ویرایشگر تصویر رایگان و متنباز نیز میتوانند فایلهای WebP را باز، تبدیل و ذخیره کنند، مانند Krita، GIMP و PhotoStack. اگر با خط فرمان یا ترمینال راحت هستید، میتوانید با استفاده از ImageMagick فایلها را بهسرعت تبدیل کنید.
WebP تنها فرمت نسبتاً جدید تصویر نیست—بسیاری از این نکات برای فرمتهای JPEG XL، AVIF و HEIC نیز صدق میکند. در واقع، فرمت AVIF بر پایه فناوری AV1 ساخته شده که جانشین کدک VP8/VP9 مورد استفاده در WebP است. برخی از برنامههایی که از WebP پشتیبانی میکنند، از این فرمتها نیز پشتیبانی دارند.
دفعه بعد که با یک فایل WebP مواجه شدید که نمیتوانید آن را باز یا ویرایش کنید، شاید وقت آن باشد که ابزارهای خود را تغییر دهید، نه فرمت تصویر را. البته هنوز مواقعی هست که تبدیل فایل ضروری میشود، اما این موارد نباید زیاد رایج باشند.
دیدگاه ها