بار بعد که گوشی اندرویدی‌تان را گم کنید، بازیابی آن آسان‌تر خواهد بود

بار بعد که گوشی اندرویدی‌تان را گم کنید، بازیابی آن آسان‌تر خواهد بود

گم کردن گوشی شوخی‌بردار نیست، اما اندروید ابزارهایی برای محافظت از داده‌های شما فراهم کرده است. با بهبود قابلیت محافظت در برابر بازنشانی کارخانه‌ای (Factory Reset Protection) و به‌روزرسانی‌های سرویس «پیدا کردن دستگاه من» (Find My Device)، در آینده بازیابی گوشی گم‌شده‌تان آسان‌تر خواهد شد.

گوشی گم‌شده شما عملاً غیرقابل استفاده خواهد شد

وقتی گوشی‌تان را از طریق منوی ریکاوری اندروید یا سرویس Find My Device به تنظیمات کارخانه‌ای بازمی‌گردانید، اندروید به‌طور خودکار قابلیت Factory Reset Protection (یا FRP) را فعال می‌کند. این ویژگی از شما می‌خواهد که برای تأیید مالکیت، یا رمز عبور، پین، یا الگوی قبلی را وارد کنید یا با آخرین حساب Google که به گوشی متصل بوده وارد شوید.

اگر این اطلاعات وارد نشود، فرایند راه‌اندازی گوشی کامل نمی‌شود و دستگاه عملاً غیرقابل استفاده خواهد بود. FRP با ذخیره‌سازی یک کلید امنیتی در بخشی مجزا از فایل‌های کاربر کار می‌کند، بنابراین حتی پس از بازنشانی کارخانه‌ای هم باقی می‌ماند. این کلید هنگام اولین ورود با حساب گوگل ساخته می‌شود و تنها زمانی حذف می‌شود که گوشی از طریق تنظیمات خود دستگاه بازنشانی شود.

با این حال، FRP بی‌نقص نیست. راه‌هایی وجود دارد که از طریق آن‌ها می‌توان جادوگر راه‌اندازی (setup wizard) را دور زد و بدون وارد کردن اطلاعات حساب قبلی یا اثبات مالکیت، از گوشی دزدیده‌شده یا گم‌شده استفاده کرد.

گوگل در اندروید ۱۶ در حال کار بر روی بهبود این مسئله است. اگر گوشی شما بدون اجازه‌تان بازنشانی شود، اندروید دستگاه را مجبور می‌کند دوباره بازنشانی شود و تمام قابلیت‌های آن را محدود می‌کند. همچنین ویژگی قفل از راه دور (remote lock) گزینه‌ای جدید دریافت خواهد کرد که به شما امکان می‌دهد یک سؤال امنیتی برای جلوگیری از استفاده غیرمجاز از گوشی تنظیم کنید.

در حالی که قابلیت «محافظت در برابر سرقت» (Theft Protection) ممکن است بتواند دستگاه شما را در صورت تشخیص سرقت قفل کند، اعلان‌های شما همچنان روی صفحه قفل قابل مشاهده خواهند بود، مگر اینکه تنظیمات را تغییر داده باشید تا محتوای حساس پنهان شود. در اندروید ۱۶، به‌صورت خودکار رمزهای یک‌بار مصرف (One-Time Passwords) روی صفحه قفل پنهان می‌شوند، به‌خصوص زمانی که دستگاه به Wi-Fi متصل نیست و اخیراً باز نشده است.

قابلیت Identity Check گسترش می‌یابد

قابلیت Identity Check که پیش‌تر برای دستگاه‌های Pixel و گوشی‌های سامسونگ با رابط One UI 7 عرضه شده بود، حالا برای دستگاه‌های بیشتری که از اندروید ۱۶ پشتیبانی می‌کنند نیز در دسترس خواهد بود. این قابلیت امنیتی اضافه‌تری فراهم می‌کند در مواقعی که پین یا رمز عبور شما لو رفته باشد. این کار با اجبار استفاده از تأیید هویت بیومتریک (اثر انگشت یا تشخیص چهره) برای دسترسی به بخش‌های حساس گوشی انجام می‌شود، به‌ویژه زمانی که خارج از موقعیت‌های امن تعریف‌شده هستید.

بخش‌های حساس شامل گذرواژه‌های ذخیره‌شده، رمزهای عبور برنامه‌ها، و تنظیماتی هستند که می‌توانند رمز عبور، الگو یا پین را تغییر دهند یا سرویس Find My را غیرفعال کنند.

زمان عرضه و چالش‌ها

هنوز زمان دقیق عرضه این ویژگی‌ها مشخص نیست، اما احتمالاً همراه با اولین یا دومین به‌روزرسانی فصلی اندروید ۱۶ (Quarterly Platform Release) ارائه خواهند شد. گوگل اعلام کرده که بهبودهای FRP تا پایان سال جاری میلادی عرضه می‌شوند، بنابراین احتمالاً این مجموعه جدید از ویژگی‌های امنیتی فقط در گوشی‌هایی که اندروید ۱۶ را دریافت می‌کنند، قابل استفاده خواهد بود.

این مسئله به این معناست که صدها هزار گوشی اندرویدی قدیمی همچنان در برابر سوءاستفاده پس از سرقت آسیب‌پذیر باقی می‌مانند. همچنین هنوز مشخص نیست که این ویژگی‌ها تا چه اندازه مقاوم و مؤثر هستند؛ ممکن است هکرها راه‌هایی برای دور زدن آن‌ها پیدا کنند. اما اجرای این اقدامات نیازمند دانش فنی بالا از ساختار اندروید است، چیزی که اغلب سارقان معمولی ندارند.

کاهش ارزش گوشی‌های دزدیده‌شده

از آنجایی که گوشی شما پس از سرقت غیرقابل استفاده خواهد شد، در بازار دست دوم ارزشی نخواهد داشت. هدف نهایی این اقدامات، کاهش انگیزه برای سرقت گوشی‌های اندرویدی است، چرا که این دستگاه‌ها بدون مالک اصلی هیچ ارزشی نخواهند داشت. البته ممکن است همچنان به عنوان قطعات یدکی استفاده شوند، اما ارزش تجاری آن‌ها به شدت کاهش خواهد یافت.

نکته مثبت دیگر این است که تنظیمات امنیتی شما، از جمله قابلیت ردیابی Find My، احتمالاً پس از سرقت همچنان فعال می‌مانند و این به بازیابی دستگاه کمک می‌کند. اگر این دلایل برای فعال‌سازی Find My کافی نیستند، گوگل در حال افزودن قابلیت‌های جدیدی به این سرویس ردیابی است که شما را قانع خواهند کرد.

پیدا کردن وسایل و دوستان آسان‌تر می‌شود

برنامه Find My Device به‌تدریج در حال تبدیل شدن به «Find Hub» است. گوگل با شرکت‌های مختلف همکاری می‌کند تا قابلیت ردیابی افراد و وسایل را آسان‌تر کند.

Find Hub از تابستان امسال قابلیت ردیابی داخلی چمدان‌ها را با همکاری برندهایی مانند July و Mokobara ارائه خواهد داد. همچنین قرار است در اوایل سال ۲۰۲۶، امکان اشتراک‌گذاری مکان تگ بلوتوثی خود را با «برخی از شرکت‌های هواپیمایی محبوب» فراهم کند، که این کار پیدا کردن چمدان‌های گمشده را بسیار ساده‌تر خواهد کرد.

اگر اهل اسکی هستید هم خوشحال باشید؛ می‌توانید اسکی‌های خود را نیز ردیابی کنید، البته اگر ساخت برند Peak باشند.

Find My Device

در زمینه ردیابی خانواده یا دوستان، شرکت Pixbee در حال عرضه تگ‌های بلوتوثی با تم شخصیت‌های دیزنی است که کاملاً با نسخه جدید و بهبود یافته Find Hub سازگارند. اگر فرزندانتان دائماً تگ‌های بلوتوثی را گم می‌کنند، دادن تگی با شخصیت محبوب دیزنی‌شان می‌تواند انگیزه‌ای باشد که بیشتر مراقب آن باشند.

اتصال ماهواره‌ای نیز در راه است

در نهایت، Find Hub به قابلیت اتصال ماهواره‌ای نیز مجهز می‌شود. این یعنی حتی اگر اتصال سلولی یا وای‌فای نداشته باشید، همچنان می‌توانید به دستگاه‌های خود دسترسی داشته باشید و آن‌ها را ردیابی کنید.

گم کردن گوشی تجربه‌ای ناخوشایند برای هر کسی است. بنابراین، بهترین کار همیشه این است که از گوشی خود مراقبت کنید و آن را نزد خود نگه دارید. با این حال، به نظر می‌رسد گوگل در صورت وقوع حادثه، از شما پشتیبانی می‌کند.

ما چند نکته برای محافظت از گوشی در برابر سرقت آماده کرده‌ایم تا بتوانید از همین حالا اقدامات لازم را انجام دهید. فقط یادتان باشد که پس از عرضه این ویژگی‌ها، تنظیمات گوشی‌تان را بررسی کنید تا مطمئن شوید از بیشترین سطح محافظت ممکن بهره‌مند هستید.

زهرا رشیدی
من زهرا رشیدی هستم، فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی برق و الکترونیک و علاقه‌مند به دنیای فناوری، به‌ویژه گوشی‌های هوشمند. با بهره‌گیری از دانش فنی خود، به پوشش اخبار موبایل و بررسی فناوری‌های جدید در این حوزه می‌پردازم.